duminică, 31 ianuarie 2016

Imbunatatim circulatia limfei

5 PLANTE care stimuleaza circulatia LIMFEI

Limfa este un lichid la fel de important ca si sangele, fiind un lichid care circula prin vase special destinate si care detine roluri vitale. Aceste vase prin care circula limfa alcatuiesc sistemul limfatic si, la fel ca si sangele, impanzesc aproape toate organele corpului nostru.

Ce este limfa si ce roluri are acest lichid

Limfa este un lichid dens ce contine celule imunitare si grasimi. Acest lichid circula prin vase care se afla in apropierea vaselor sanguine si poarta numele de vase limfatice, care alcatuiesc sistemul circulator limfatic. Pe traiectul acestui sistem se afla si ganglionii limfatici si o serie de structuri limfoide de aparare si de lupta contra infectiilor parazitare, bacteriene, virale si fungice. Din acest sistem fac parte si amigdalele, care reactioneaza atunci cand contactam o boala respiratorie.
Vi s-a intamplat vreodata sa va taiati superficial sau sa va raniti si in loc sa curga sange de la nivelul pielii, sa observati extravazarea unui lichid usor galbui, transparent si dens? Ei bine aceea este limfa.

Rolurile limfei

Principalele roluri ale limfei in organism sunt:
  • Absorbtia lichidelor in exces de la nivelul tesutrilor, motiv pentru care in zonele unde circulatia limfatica este deficitara apar edemele (retentia de apa);
  • Absorbtia si transportul unor grasimi care urmeaza a fi metabolizate, ceea ce explica acumularea celulitei in zonele unde cel mai frecvent circulatia limfatica sufera;
  • Rol imunitar esential;
Ganglionii limfatici au rolul de a retine agentii patogeni ajunsi in organism si de a elabora reactiile imunitare imediate, dar si de a ajuta in ceea ce numim formarea anticorpilor specifici si “memorie imunitara”.

Plante care stimuleaza circulatia limfatica

Aceaste plante, alimente sau condimente curata si detosifica limfa, fiind adjuvante in stimularea circulatiei limfatice, alaturi de masajul limfatic si exercitiile fizice.

Astragalus detoxifica limfa

Astragalus curata limfa pe termen lung si este indicat sa asociati aceasta planta cu echinaceea, pentru ca in aceasta combinatie plantele medicinale isi potenteaza efectele. Astragalus poate fi administrat sub forma de tinctura sau sub forma de capsule. Pentru ca veti gasi extracte de astragalus in diverse concentratii in produsele de pe piata, va recomandam sa le achizitionati pe cele cu concentratie medie sau mare si sa consultati prospectul.
circulatia limfatica

Planta care curata limfa: echinaceea

Echinaceea este cunoscuta ca avand puternice efecte asupra sistemului limfatic, intarind imunitatea si deci... sistemul limfatic care practic raspunde de imunitatea noastra. Asa cum spuneam mai sus, este indicat sa ascoiati echinaceea cu astragalus. Echinaceea poate fi administrata sub forma de tincturi, capsule, sitropuri sau ceaiuri.

Asistentul sistemului limfatic: usturoiul

In multe tulburari si in preventia multor boli este bun usturoiul. Ca aliat al sistemului imunitar, usturoiul ajuta in curatarea limfei, avand rol in detoxifierea generala a organismului. Persoanele care consuma aproape zilnic usturoi proaspat, nepreparat termic, se bucura de obuna imunitate a organismului, dar si de o circulatie limfatica imbunatatita.



Condimentul care curata limfa: ghimbirul

Ghimbirul prezinta cateva substante active unice in concentratie atat de mare, incat devine un extraordinar aliat al sanatatii. Prin capacitatea sa de a ameliora metabolismul lipidelor, dar si prin puterea de detoxifiere, ghimbirul devine un bun adjuvant in detoxifierea atat a limfei, cat si a sangelui, participand in curatarea generala a organismului

O sursă bogată de calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidraţi, fibre, seleniu, sodiu, vitamine (C, E, B6) ghimbirul se poate consumă sub diferite forme: în supe, ceaiuri, murat, zaharisit, etc.

Reţeta ceaiului de ghimbir

Ingrediente:

4 până la 6 felii subţiri de ghimbir crud
1½ la 2 căni de apă filtrată
Un pic de suc de lămâie
1 la 2 linguri de miere crudă

Mod de preparare:

Important este ca rădăcina de ghimbir să fie pusă după ce aţi stins focul, nu în timp ce apa fierbe, aceasta fiind una dintre principalele greşeli pe care oamenii o fac când prepară ceaiul.

Spălaţi şi curăţaţi rădăcina de ghimbir, apoi tăiaţi-o în felii subţiri. Puneţi apă la fiert, iar când da în clocot adăugaţi ghimbirul. Acoperiţi vasul şi lăsaţi la fiert 10 minute, apoi strecuraţi, adăugaţi sucul de lămâie, iar când se mai răceşte mierea.

Beneficiile ceaiului de ghimbir:

- Reduce inflamatiile articulare
- Proprietăţi anticancer
- Arde grăsimea
- Ameliorează migrenele
- Îmbunătăţeşte circulaţia
- Întăreşte imunitatea
- Leac pentru stomac
- Lupta cu infecţiile respiratorii

Foloseste ghimbirul in bucatarie daca vrei sa “inveselesti” o multime de preparate!

Ca sa aromatizezi uleiul in acest fel, trebuie sa pui cateva feliute de ghimbir proaspat intr-o sticla cu ulei ce trebuie pastrata la frigider. Ideal este ca dupa doua-trei zile sa indepartezi radacina de ghimbir pentru ca are in compozitie apa si se poate mucegai repede.
O alternativa la aceasta metoda este sa deshidratezi feliutele de ghimbir intr-un deshidrator sau chiar si la soare, astfel incat continutul de apa sa fie redus, iar ghimbirul sa reziste mai mult.

In ce tari este vedeta ghimbirul in bucatarie? 

Desi noi nu il utilizam aproape deloc la gatit, ghimbirul este foarte popular in bucataria occidentala unde este inclus intr-o multime de dulciuri traditionale printre care prajiturele cu ghimbir (gingerbread), biscuiti cu ghimbir (ginger snaps) sau ginger ale (o bautura cu ghimbir care se aseamana cu berea). In Marea Britanie, exista chiar si un vin care se obtine din ghimbir, iar in Franta din acest condiment se face un lichior. Ghimbirul este folosit insa in toata lumea pe post de condiment, fiind adaugat nu numai preparatelor, dar si ceaiurilor si cafelelor.

La ce preparate poti folosi ghimbir?
1. In stir-fries, acele amestecuri de legume diferite care se fac de regula in wok cu morcovi, telina, broccoli, ciuperci, varza, ardei gras, mazare sau ceapa verde si care pot contine si carnuri: pui, vita, curcan. Poti sa adaugi ghimbir proaspat dupa gust, daca iti place aroma acestui condiment, foloseste mai mult. Daca nu, pune-l la inceput alaturi de celalalte legume (razuit sau taiat feliute) ca sa se gateasca mai bine si sa i se reduca aroma.
2. Poate fi adaugat ca si condiment supelor sau legumelor. Trebuie sa dai putin ghimbir prin razatoare (foloseste o razatoare mica pentru ca ghimbirul este destul de fibros si nu vrei sa-ti ramana in dinti) si sa-l presari deasupra supei tale preferate sau a legumelor gatite fie in cuptor, fie pe gratar. Aroma sa intensa va “inveseli” preparatele tale.
3. In smoothie-uri. Ghimbirul se combina delicios cu banane, afine, spanac, ananas, capsuni, insa nu exista o reteta clasica pe care o poti urma. Pur si simplu, poti sa experimentezi adaugand cateva firisoare de ghimbir in smoothie-ul tau. Daca cumva te trezesti intr-o stare mai proasta de dimineata si iti e greata, ghimbirul te poate ajuta sa-ti revii, asa ca foloseste-l al smoothie-uri. Este de ajuns sa pui o cantitate mica.
4. Poate fi marinat si folosit apoi in salate, supe, cu peste facut pe gratar sau, in mici cantitati, chiar si in deserturi (budinci, prajituri cu fructe). Ca sa marinezi ghimbirul spala-l bine si curata-l de coaja, taie-l felii foarte subtiri si adauga suficinent otet de mere astfel incat sa-l acoperi in totalitate. Lasa ghimbirul in frigider in jur de 72 de ore inainte sa-l folosesti.

Cum cureti ghimbirul inainte de a-l folosi

Ghimbirul in bucatarie este foate gustos, insa trebuie curatat bine inainte de a-l folosi. Spala-l foarte bine si cu ajutorului unui cutit ascutit, indeparteaza-i coaja (doar un strat subtire), iar apoi da-l prin razatoare, taie-l felii sau pur si simplu, striveste-l ca pe usturoi.

Cum pastrezi ghimbirul

Ghimbirul proaspat rezista aproximativ doua saptamani daca il tii in frigider, iar cel uscat rezista si pana la sase luni daca este pastrat intr-un recipient inchis etans si intr-un loc intunecat.
Pe langa gustul extraordinar pe care il da mancarurilor, ghimbirul in bucatarie este un condiment valoros si pentru proprietatile sale miraculoase. Studiile spun ca ghimbirul poate lupta impotriva cancerului ovarian si digestiv.

O sursă bogată de calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidraţi, fibre, seleniu, sodiu, vitamine (C, E, B6) ghimbirul se poate consumă sub diferite forme: în supe, ceaiuri, murat, zaharisit, etc.

Niciun comentariu:

 
Alterative Medicine Blogs - BlogCatalog Blog DirectoryDirector web luxdesign28.ro ClickLink.ro
>